אולמות מופלאים

בתי הקולנוע החיפאים, אז והיום

שלישי, 06.09.11

שני, 01.10.12

לפרטים נוספים:

04-6030800

שתפו

הקולנוע, בין החידושים הגדולים של תרבות ההמונים במאה העשרים, הוא חלק בלתי נפרד מההיסטוריה של העיר חיפה. חיפה, כמו גם הקולנוע עצמו, היא תוצר של תהליכי המודרניזציה והראיה המודרנית שהינם מסימני ההיכר המוכרים ביותר של המאה העשרים.

אשכול התערוכות "אולמות מופלאים: בתי הקולנוע החיפאים, אז והיום" בוחן את תופעת הקולנוע משתי נקודות מבט - הקולנוע כאחד מסימני ההיכר העיקריים של המודרניזציה של העיר והקולנוע כראי המשקף את התפתחותה ואת עיצובה של החברה הישראלית בכלל, והקהילה החיפאית בפרט.

הקולנוע כסוכן המודרניזציה וכמבשר של העידן הפוסט-מודרני עומד במרכז עניינה של התערוכה "הארמונות של חיפה". התערוכה שואפת לבחון את קולנוע "ארמון", אחד מבתי הקולנוע המפורסמים של העיר חיפה לאור השינויים שעבר הקולנוע בשדה הבינלאומי והמקומי. התערוכה שואפת לבחון את תפקידו של קולנוע ארמון כסוכן המודרניזציה וכזירה לביטוי הרעיונות והפרקטיקות המודרניות של המאה העשרים. בחינה זו נערכת באמצעות השוואה בינו לבין "יס פלאנט" (YES Planet), קולנוע רב-אולמות, שנפתח בשנת 2008 במפרץ חיפה. ההשוואה בין קולנוע ארמון לקולנוע יס פלאנט חושפת את הנתק ובה בעת את ההמשכיות, את המרחב ההטרוגני, בין העידן המודרני והפוסט-מודרני בתרבות הישראלית.

אולמות הקולנוע החיפאים מהווים מיקרוקוסמוס של החברה הישראלית. התמורות שחלו בהם במהלך המאה העשרים מגוללות בתוכן את התהליכים שהגדירו את התפתחותה של החברה הישראלית. תמורות אלו עומדות במרכז עניינה של התערוכה "הצגה אחרונה, ימי הזוהר של בתי הקולנוע בחיפה". תתגולל את סיפורם של בתי הקולנוע השכונתיים בחיפה והמבנים הארעיים שהקרינו בהם סרטי ראינוע משנות העשרים עד שנות השמונים של המאה העשרים והאירועים המכוננים שהתרחשו במסגרתם. התערוכה מבקשת להתמקד בקולנוע החיפאי כראי להיסטוריה של החברה הישראלית ובדרך זו שואפת לבחון מחדש את המיתוסים שהשתרשו בתודעה הקולקטיבית הישראלית. הזיכרונות האישיים המביעים את החוויה של צופי הקולנוע מוצגים בתערוכה אל מול החומר הדוקומנטרי שהוצא על ידי הגופים הציבוריים והמסחריים שעמדו בראש תעשיית הקולנוע הישראלי. השוואה מעין זו מאפשרת לעמוד על טיבם של יחסי הגומלין בין הפרטי והממסדי; בין העילית התרבותית, הממסדים הפוליטיים ובעלי אולמות הקולנוע לבין קהל הצופים. באופן זה התערוכה מציגה תמונה מעמיקה של המנגנונים ויחסי הכוחות שהשפיעו ומשפיעים עד היום על היצירה התרבותית בישראל.

התערוכה מלווה בקטלוג נרחב הכולל מאמר מקיף של העיתונאי, מבקר וחוקר הקולנוע דוד שליט על ההיסטוריה של הקולנוע הישראלי תוך מתן דגש לנושא הקולנוע בחיפה, וכן מבחר גדול של צילומים, מסמכים, תעודות וחפצים מהארכיונים החשובים בארץ במטרה לתעד תקופה חשובה בתולדות הקולנוע הישראלי וההווי הנלווה אליו. כל זאת כחלק מתוכנית העבודה של מוזיאון העיר חיפה שמשמר ומתעד את התקופות והאירועים המרכזיים של העיר חיפה והנושאים המרכזיים בהיסטוריה התרבותית אמנותית של ארץ ישראל.
התערוכות הופקה בסיוע רשת בתי הקולנוע יס פלנט מקבוצת תיאטראות ישראל בע"מ וקרן תרבות חיפה.

למידע נוסף אנא השאירו פרטים וצוות המוזיאון ייצור עמכם קשר, תודה