מוזיאון העיר מזמן יציאה למסע מרתק של עיר מודרנית, ים- תיכונית, שמתחיל במאה השמונה-עשרה עם הריסת העיר העתיקה (חיפא אל- עתיקה) והקמתה של "חיפה החדשה" (חיפא אל-ג'דידה), על ידי מושל עכו והגליל, השיח' ד'אהר אל-עומר אל-זידאני, במקום הצר ביותר שבין ההר לים. מסע הממשיך בהפיכתה של חיפה לעיר רב לאומית, קוסמופוליטית ועוקב אחר התהוותה מעיר פועלים אדומה למטרופולין צפוני כיום.

מיקומו של מוזיאון העיר בקצה המושבה הגרמנית, בסמוך לעיר ההיסטורית, חושף מרקם עירוני מורכב ועשיר המבקש לתת ביטוי למגוון היסטוריות של אוכלוסיות שונות בעיר. במסגרת פעילות תרבותית המתקיימת במוזיאון, מוצגים בו נושאים הקשורים לטבורה ולאופייה של העיר, המהווה אבן שואבת לתרבויות שונות, מפגשי מזרח ומערב ונדונות בו סוגיות פוליטיות הנוצרות ומעובדות במרחב העירוני.

יחד עם בחינת סיפורה הייחודי של חיפה בנוף המקומי, המוזיאון מניע ומקדם שיח העוסק במרחב האורבני ובתרבות עירונית כמושא למחקר.

המוזיאון מייחס חשיבות רבה בפיתוח קשר עם הקהילה המקומית ועם מוסדות התרבות הפועלים בעיר. לצד התערוכות עורך המוזיאון פעילויות שונות במסגרת של מפגשים, ימי עיון, הרצאות וסיורים ברחבי העיר בהשתתפות אנשי אקדמיה, יוצרים, אוצרים וחוקרים מקומיים.


בית העם ובית הספר הטמפלריים
מוזיאון העיר שוכן במושבה הגרמנית במתחם הכולל שני מבנים מרהיבים מתקופת הטמפלרים:"בית העם", המבנה הטמפלרי הראשון שהוקם בארץ, "ובית הספר הטמפלרי".

"בית העם" שהוקם בשנת 1869, נועד לשמש אולם התכנסות ומשכנו של בית הספר הגרמני של חברי אגודת הטמפלרים, שהגיעו לארץ, במהלך המאה התשע-עשרה מתוך אמונה שהתיישבותם כאן תביא לגאולת העולם. הואיל ומטעמי אידיאולוגיה נמנעה האגודה מלבנות כנסיות, שימש האולם שבקומת הקרקע כמשכן לקיום תפילות, לאספות ולאירועים חגיגיים, ואילו בחדרים בקומות העליונות מוקמו בית ספר ובית המגורים של משפחת המורה.

בשנת 1890 שופץ "בית העם". בחלקו המזרחי נבנה אולם גדול שבקצהו אפסיס, ועל הגג הוקם מגדל פעמונים חדש – תוספות המשוות למבנה מראה דומה לכנסייה. הקמת בניין נפרד לבית הספר בחיפה התעכבה עד 1902. רק אז, בקשיים רבים, הצליחה האגודה בחיפה להבטיח את המימון הדרוש.

במרוצת השנים המבנים ננטשו ונזנחו. בשנות ה-70 של המאה הקודמת בטאו מגמות הפיתוח של השכונה סכנה לפגיעה באופייה הייחודי של השכונה, ועל קיומה. במהלך שנות ה-90, החל בעיריית חיפה תהליך תכנון, שיקום ושימור המושבה, תהליך שהפך את המושבה לאחת משכיות החמדה של העיר. כחלק מהליך השימור והשיקום, התווה מנכ"ל מוזיאוני חיפה, מר נסים טל, את התכנית (הפרוגראמה) הרעיונית להקמת מוזיאון העיר חיפה בשני המבנים הטמפלרים. האדריכל דגן מושלי, הכין תכניות לשימור ולשיקום המבנים המקוריים ובשנת 2000 נחנך מוזיאון העיר בבית העם הטמפלרי. בשנת 2004 נחנך מבנה בית הספר כחלל תצוגות מתחלפות.

 

 

קרא עוד


תערוכות

כמוזיאון הרואה לנגד עיניו את עושרה ההיסטורי והתרבותי של העיר, מוזיאון העיר שם לעצמו למטרה ליזום שיח חברתי ותרבותי פעיל, הכולל תערוכות מגוונות הנוגעות בשאלות של היסטוריה, עירוניות, זהות, רב-לאומיות ובין-תרבותיות.

במוזיאון מוצגות תערוכות השופכות אור על תהליכים ונושאים מרכזיים, שעצבו את דמותה של חיפה כעיר מודרנית וכראי לתרבות החברה המתפתחת בארץ. ייחודן של התערוכות המתקיימות במוזיאון הוא בעיסוקן בדינמיקה הפנימית של העיר – בין קבוצות אוכלוסייה ובין מרחבים פיזיים ובמוסדות חברתיים היוצרים את המרקם העירוני. התערוכות משקפות את התהליכים ההיסטוריים שהשפיעו על עיצובה של העיר מהתקופה העות'מאנית ועד היום. הן בוחנות את מערך היחסים בין המקום לבין הקהילה וכיצד הללו עשויים להשפיע על כינון זהות מקומית, לאומית, דתית או אתנית ולהעברת מסרים ואידיאולוגיות.

 

 

ילדים ומשפחה

המוזיאון מציע למבקריו מסע מרתק ורב גוני בהתפתחות התרבותית והעירונית של העיר כחלק מחינוך ערכי וטיפוח דורות חדשים של שוחרי תרבות וקשרי קהילה-חברה-תרבות. הצוות החינוכי של המוזיאון מפתח תכניות למגוון רחב של קהלי יעד וביניהם תלמידים במערכת החינוך ובמסגרות חינוך אחרות, סטודנטים, קבוצות מאורגנות ומבקרים בודדים. בחגים ובאירועים מיוחדים מציע המוזיאון פעילויות לקהל רחב, משפחות וילדים.

לקבלת מידע נוסף אודות מגוון הפעילויות המתקיימות במוזיאון ניתן ליצור איתנו קשר ולעקוב אחר הפרסומים באתרי האינטרנט של המוזיאון.

סגור

שעות פתיחה:

צור קשר:

מחירון כניסה:

לרכישת כרטיסי כניסה למוזיאון לחץ כאן

 

כרטיס כניסה

כרטיס כניסה משולב

מבוגר

₪25

₪70

נוער (5-18)/ שוטר/ חייל/ סטודנט/ נכה/ תושב חיפה (בהצגת תעודת זהות)

₪25

 

אזרח ותיק

₪12.5

₪35

משפחתי (זוג+2)

₪90

₪150

ילד נוסף במשפחה

₪15

₪15

 *לקבוצות המעוניינות להגיע לסיור מודרך (ישנן הדרכות גם בשפות זרות) צרו קשר- בטלפון 04-6030800 שלוחה 4 או באימייל visitors@haifamuseums.org.il

*עובדי עיריית חיפה זכאים ל-25% הנחה בכניסה לתערוכות ולאירועים במוזיאוני חיפה, בהצגת כרטיס עובד/תלוש משכורת.

 

מפת הגעה:

כתובת המוזיאון: שדרות בן גוריון 11, חיפה

חפשו אותנו ב חפשו אותנו ב Waze

הטבות והנחות:

הטבות לחברי מועדון הכרטיס

10% הנחה בפעילויות במוזיאוני חיפה לחברי מועדון הכרטיס של מזרחי טפחות. ההנחה תקפה בכניסה והדרכות בתערוכות, בקולנוע, הרצאות, פעילויות לילדים, בחנויות המוזיאון

מחזיקי כרטיס אמריקן אקספרס ייהנו מכרטיס שני חינם ברכישת כרטיס ראשון במחיר מלא למוזיאוני חיפה, תמורת 390 נקודות לכלל לקוחות אמק''ס ותמורת 90 נקודות ללקוחות פרימיום.

 
הטבות לעובדי עיריית חיפה

 

25% הנחה לעובדי עיריית חיפה בכניסה לתערוכות, אירועים, הרצאות, פעילויות לילדים ועוד. בנוסף, 20% הנחה בחנויות המוזיאון.

הטבה למורידי האפליקציה - חיפאי VIP
הטבות עבור תושבי חיפה בהצגת האפליקציה - חיפאי VIP. 
הטבה לעמותת אמנים יוצרים בישראל

חברי עמותת "אמנים יוצרים בישראל" - עלות כניסה 15 ש"ח בלבד בהצגת כרטיס חבר עדכני.

עולים חדשים עד שנה בארץ ללא תשלום בהצגת תעודת עולה.

רוצים לדעת מה חושבים עלינו?